
Behandeling en diagnostiek
Behandeling (GGZ) bij Gezinsondersteuning GROEI
Gezinsondersteuning GROEI biedt behandelmogelijkheden en diagnostiek onderzoek aan voor kinderen van 6 tot 18 jaar oud met interne en/of externe problematiek. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld angsten, somberheid, emotieregulatieproblemen of enkelvoudige trauma’s. Deze behandelingen vinden plaats op onze locatie en worden verzorgd door een van onze orthopedagogen/ regiebehandelaar. Er zijn twee mogelijke trajecten voor behandeling:
- Traject Behandeling: U heeft van de gemeente een beschikking voor behandeling voor uw kind gekregen. Er ligt een hulpvraag voor alleen behandeling (zonder begeleiding).
- Combinatie Traject (Behandeling + Begeleiding): U heeft van de gemeente een beschikking gekregen voor zowel behandeling als begeleiding. Uw kind ontvangt behandeling op onze locatie van een van onze orthopedagogen, gecombineerd met begeleiding in de thuis- of schoolsituatie door een gezinsbegeleider. De gezinsbegeleider houdt nauw contact met de orthopedagoog en helpt bij het vertalen van de geleerde vaardigheden in de behandeling naar het toepassen in de thuissituatie.
Je kunt bij Gezinsondersteuning GROEI terecht voor de volgende behandelvormen (met uitleg voor uw kind):
Cognitieve gedragstherapie (voor o.a. angsten, depressie en dwang
Samen met de therapeut ga je aan de slag met het herkennen van je eigen emoties en gedachten. Je leert onderzoeken welke invloed jouw gedachten hebben op je gevoel en hoe je vervolgens je gedachten kunt veranderen om je beter te voelen.
Systeemtherapie
Samen met jouw behandelaar ga je ontdekken hoe jouw systeem (mensen die dicht bij jou staan) in elkaar zit en ga je met jouw systeem in gesprek. Er wordt gekeken hoe jullie met elkaar omgaan en wat er nodig is om dit prettiger te maken
Exposure (bij angsten)
Door in kleine stapjes te doen waar je bang voor bent, zul je merken dat je angsten verminderen.
COMET zelfbeeldtraining
Met een uitgebreid werkboek en verschillende oefeningen leer je positiever te denken over jezelf, waardoor je zelfvertrouwen groeit.
EMDR
Wanneer je iets vervelends hebt meegemaakt kan je hier soms nog last van hebben. De therapeut zorgt er met een speciale techniek voor dat je je na een nare gebeurtenis weer fijner voelt.
RDI (hulpbroninstallatie)
Samen met de therapeut ga je uitzoeken hoe je een goede eigenschap van jezelf kan inzetten om beter te leren omgaan met een specifieke situatie in je dagelijks leven, die je nu veel moeite kost.
Ik-versterking
Je leert jezelf en alles wat hierbij hoort beter kennen en groeit in je zelfvertrouwen.
Psycho-educatie voor de cliënt, ouders en brusjes (o.a. Brainblocks)
Psycho-educatie betekent uitleg geven over problemen of stoornissen. Met deze uitleg leer je jezelf beter begrijpen, maar ook je ouders en broertjes of zusjes zijn welkom.
Elementen uit Theraplay
Wanneer we elementen van Theraplay in de behandeling gebruiken, werken we spelenderwijs aan de relatie tussen jou en (een van) je ouders.
Emotieregulatietherapie
Bij deze therapie leer je wat emoties zijn, je bewust worden van je eigen emoties en hoe je je emoties de baas kan blijven in moeilijke situaties.
Hoe wordt deze zorg gefinancierd?
Gezinsondersteuning GROEI heeft een Zorg in Natura contract voor Jeugdhulpbehandeling regulier individueel en voor jeugdhulpbehandeling regulier groep met alle gemeentes van Regio rivierenland.